FMS

Functional Movement System

Het Functional Movement System (FMS) is een beoordeling- en indelingssysteem dat beweegpatronen bekijkt. Door deze screening krijg je een duidelijk beeld van de afwijkingen in je beweegpatronen op het gebied van stabiliteit, kracht en lenigheid. De screening bestaat uit zeven onderdelen waarop gescoord kan worden. Met behulp van FMS word je bewust van jouw lichaamshouding en wordt het risico op blessures verkleind.

De FMS vereenvoudigt het concept van bewegingen:

 • Duidelijke communicatie
  Het is een simpel indelingssysteem dat door iedereen begrepen kan worden; sporter, trainers of medische staf
 • Evaluatie
  Het identificeert snel de beperkingen en asymmetrie, vermindert de noodzaak voor uitgebreide onderzoeken en analyses
 • Standaardisatie
  De FMS creëert een functionele basislijn om de voortgang te markeren en de prestaties en impact van oefeningen te beoordelen.
 • Veilig
   De FMS identificeert snel patronen die aangepakt moeten worden. Daarnaast geeft het ook aan of sporters klaar zijn om deel te nemen aan bepaalde activiteiten.
 • Corrigerende strategie
  Met de FMS kunnen we snel een op maat gemaakt programma aanbieden op basis van de individuele scores.

Bewegingspatronen zijn belangrijk:

Bewegingskwaliteit is een essentieel onderdeel voor het verminderen van het risico op blessures. Daarnaast zorgt een goede kwaliteit van bewegen ook voor een mogelijkheid om prestaties te verbeteren in de sport.

De screening:

Deze bewegingspatronen zijn ontworpen om waarneembare prestaties van fundamentele, manipulatieve en stabiliserende bewegingen te beoordelen. Je wordt in extreme posities geplaatst waar zwakke punten en onevenwichtigheden merkbaar zijn door het niet juist inschakelen van de mobiliteit, stabiliteit en motorische controle.

Maak een afspraak of voor meer informatie:
Tel: 024 – 359 74 00
Email: info@sanasport.nl