Fasciatechnieken F.I.T. Methode

Wat is fascia?

Fascia (bindweefsel) een onderdeel van het lichaam dat vaak vergeten wordt. Als we denken aan het menselijk lichaam, denken we vaak aan de botten en gewrichten, de spieren en pezen, en de organen. Maar hoe blijft dit alles nou bij elkaar? Wat zorgt ervoor dat onze organen op hun plek blijven en niet gaan “rondwandelen” in onze buikholte? Die taak heeft de fascia. Fascia komt voor in het gehele lichaam en is dus van groot belang bij ons dagelijks functioneren. De fascia bestaat uit verschillende lagen die over elkaar en langs elkaar heen kunnen schuiven. Hiertussen kunnen verklevingen ontstaan waardoor de fascia niet meer goed kan functioneren. Dit kan allerlei klachten aan het bewegingsapparaat veroorzaken.

Welke klachten kunnen voorkomen als fascia is aangedaan?

Lokale pijnklachten in meerdere delen van het lichaam, uitstralende pijn met of zonder tintelingen, gevoel van stijfheid in spieren en gewrichten, versneld vermoeid gevoel na inspanning.

Hoe kunnen deze klachten ontstaan?

U kunt bijvoorbeeld problemen krijgen met fascia door overbelasting, onderbelasting, stress, een ongeluk, een operatie of het handhaven van een verkeerde houding.

Wat doet de fysiotherapeut?

Bij Sanasport Fysiotherapie werken wij met name met de F.I.T. methode. Dit staat voor Fascia Integrale Therapie. Meestal bestaat de therapie uit een combinatie van hands-on behandelingen en gerichte oefeningen, om de verklevingen in de fascia op te heffen en om de fascia weer goed te laten functioneren. De balans in het lichaam keert dan terug, zodat uw weer pijnvrij kunt bewegen.

Maak een afspraak