COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een chronische longziekte. COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij chronische bronchitis zijn de bronchiën steeds ontstoken. Bronchiën zijn de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen. Door deze ontstoken bronchiën vindt er meer slijmproductie plaats in de longen dan normaal. Ook maken de ontstekingen het slijmvlies dikker. Dit slijm maakt de doorstroom van lucht moeilijker waardoor het ademen lastiger gaat. Deze productie van slijm zorgt er ook voor dat COPD patiënten vaak moeten hoesten, wat ook weer voor benauwdheid zorgt.Ook longemfyseem is een chonische ziekte. Bij longemfyseem gaan er steeds meer longblaasjes kapot. Hierdoor werken de wanden van de longblaasjes niet meer goed. Longblaasjes zorgen voor de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide. Longblaasjs die kapot zijn kunnen niet meer hersteld worden. De opname van zuurstof wordt moeilijker zonder longblaasjes. Om deze reden zijn patiënten met longemfyseem erg benauwd.

Oorzaak COPD
De meest voorkomende oorzaak voor COPD is roken. Roken of meeroken zorgt voor erntige beschadiging van de longen waardoor longziekten gemakkelijker ontwikkeld kunnen worden. Naast roken zijn ook luchtvervuiling en schadelijke stoffen, zoals houtstof lijm en verfdampen een oorzaak voor het ontstaan van COPD. Daarnaast kan de erfelijke ziekte alpha-1 ook COPD veroorzaken, dit is een aangeboren ziekte waarbij het eiwit alpha-1, wat de longen beschermd, niet wordt aangemaakt of niet goed werkt. Ten slotte kunnen slecht behandelde astma, longontsteking en andere longziekten er ook voor zorgen dat COPD ontstaat.

Behandeling
Ondanks dat COPD chronisch is, en dus niet te genezen,  kunnen de symptomen verminderd worden door middel van fysiotherapie. Hieronder ziet u de verschillende behandelmethoden waarmee onze fysiotherapeuten u kunnen helpen de symptomen van COPD te verminderen.