Bewegen als medicijn; op de skippybal achter de computer

Overgewicht is een welvaartsziekte. We eten te veel of niet gezond genoeg en bewegen te weinig. Dat is niet alleen ongezond, het kost de samenleving ook steeds meer geld om diabetes en obesitas te bestrijden.

Het liefst zou sportarts Rob Vesters iedereen de bomen injagen. Lachend: “Dat bedoel ik letterlijk, niet figuurlijk.” De basis voor een gezond leven wordt in de jeugd gelegd, stelt hij. Als kind klauterde Rob in alle bomen in het bos rondom zijn ouderlijk huis. “Mijn vader leerde ons zo inschatten welke takken sterk genoeg zijn om je te houden. Door in de bomen te klimmen verbeter je de coördinatie tussen ogen en handen en leer je jouw lichaam te gebruiken. In onze kindertijd groeien onze hersenen en door veel te bewegen bouw je schakelingen in je hersenen op: die gebruik je om verbanden te leggen en gecoördineerd te bewegen.” Kinderen met een goede conditie leren ook makkelijker, blijkt uit onderzoek. De arts van CWZ Sportgeneeskunde in Nijmegen is enthousiast over de buitenschoolse opvang van Struin. “Zij gaan met de kinderen elke dag de Ooijpolder en de Nijmeegse bossen in, ook al regent het wat.”

Geen ‘gepamper’, maar lekker buiten ravotten

Zijn vader Piet zei het 35 jaar geleden al: “Bezuinigen op bewegingsonderwijs gaat ons veel  geld kosten.” Hij bleek gelijk te hebben, stelt Rob. “De kosten van welvaartsziektes blijven oplopen.” Hoe meer je als kind beweegt, des te gezonder je opgroeit. Met lede ogen ziet de arts aan dat wij onze kinderen het liefst ‘pamperen’ in een buitenschoolse opvang, waarvan de leiding als de dood is dat de kinderen een buil of een schram oplopen. “Dus uit voorzorg en om klachten van ouders te voorkomen, blijven ze veilig binnen en spelen ze niet buiten. Ze dagen hun
lichaam te weinig uit.” In België doen ze het beter, vindt Vesters: “Daar gaan de kinderen tot vijf uur ’s middags naar school, waarbij in het laatste een tot anderhalf uur wordt gesport. Zo stimuleer je het bewegen van jongs af aan.

In Nederland zouden sportclubs, eventueel gezamenlijk, buitenschoolse opvang kunnen aanbieden, zodat kinderen met alle takken van sport in aanraking komen.”

Aangepaste bureaustoel eruit, skippybal erin

Komt de jeugd tegenwoordig te weinig in actie, als volwassenen bewegen we ook niet genoeg. “Veel mensen hebben een zittend beroep. Ze zitten
achter een scherm in een volledig op hun lichaam aangepaste bureaustoel. Dat bevordert ook al niet een actieve zithouding. Je zou beter op een skippybal achter je computer kunnen zitten, dan
blijf je continu in beweging om in balans te blijven. Dat versterkt de stabiliteit van je romp en voorkomt bijvoorbeeld rugklachten. En natuurlijk pak je de trap in plaats van de lift. Ongemerkt train je dan spiergroepen en coördinatie.”

Spierpijn? Meer trainen

Kom dus in beweging, roept hij op. Maar wat is genoeg? Hoeveel moeten we doen? “Bouw het langzaam op. En ben je eenmaal goed in training dan mag je je lichaam best af en toe op zijn donder
geven. De spierpijn geeft aan waaraan je nog moet werken. Nuttige informatie en beweegprogramma’s die je helpen om een start te maken, zijn te overal te vinden op internet, bijvoorbeeld op de site bewegenalsmedicijn.nl”